۱۹ آبان ۱۴۰۲، ۱۰:۰۴

هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت؛

از جادوی کاریکاتور آمریکای لاتین در تهران و اصفهان تا آدینه تجسمی

از جادوی کاریکاتور آمریکای لاتین در تهران و اصفهان تا آدینه تجسمی

در هفته‌ای که گذشت، نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» همچنان خبرساز بود و هنرمندان کاریکاتوریستی که در ایران حضور داشتند به برگزاری کارگاه تخصصی در تهران و اصفهان پرداختند.

به گزارش خبرنگار مهر، هنرهای تجسمی یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می‌شود. در گزارش پیش‌رو درصدد هستیم تا گوشه‌ای از این مهجور بودن را جبران کنیم همچنان که در هفته‌هایی که گذشت، هنرهای تجسمی نسبت به دیگر هنرها، در نمایش جنایت رژیم صهیونیستی بیشتر فعال بود. از طرف دیگر، هرچند جمعه‌ها روز تعطیل محسوب می‌شود اما در این روز، نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی آغاز به کار می‌کنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمه‌‎سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست‌ها، خوشنویسان و … تلاش‌ها و فعالیت‌های اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می‌گذارند.

«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه‌های هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می‌کند. بر این اساس، در سلسله گزارش‌های «هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاه‌ها خواهیم داشت.

در هفته‌ای که گذشت، اسماعیل دارابی از عکاسان پیشکسوت مطبوعاتی، شنبه ۱۳ آبان ماه در جریان بارندگی تهران و به دلیل یک حادثه به طور ناگهانی درگذشت. وی سال‌ها در روزنامه جمهوری اسلامی فعالیت کرده بود و ۱۰ سال پیش هم پس از سال‌ها فعالیت مطبوعاتی از همین روزنامه بازنشسته شده بود. دارابی که از عکاسان فعال مطبوعاتی بود، آخرین فعالیتش به همکاری با روزنامه خورشید برمی‌گشت و پس از آن فعالیت خبری را کنار گذاشته بود.

آغاز هفته که همزمان با روز سیزدهم آبان و آغاز هفته ضداستکباری بود، دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) و دیوارنگاره میدان انقلاب نیز همسو با سیزدهم آبان تغییر کرد.

جادوی کاریکاتور آمریکای لاتین در تهران و اصفهان

نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» که یازدهم آبان ماه در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد، تا ۲۸ آبان ماه ادامه خواهد داشت. در این نمایشگاه نزدیک به ۴۰۰ اثر از ۱۵ کشور همچون آرژانتین، اکوادور، هندوراس، مکزیک، کوبا، شیلی، کاستاریکا، کلمبیا، جمهوری دومینیکن، پرو، اروگوئه، ونزوئلا و نیکاراگوئه ارائه می‌شود و غالب آثار از ۵ کشور کوبا، برزیل، آرژانتین مکزیک و ونزوئلا است. نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» شامل آثار هنرمندان مطرحی چون آرس، آدان ایگلساستولدو، برادی رودریگوئز، رامیرو زاردویاس، لوئیس کارلوس فرناندز، مارکوس دسوزا، رائول فرناندو زولتا و … است. حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی نیز روز شنبه ۱۳ آبان ماه از آثار این نمایشگاه بازدید کرد.

از جادوی کاریکاتور آمریکای لاتین در تهران و اصفهان تا آدینه تجسمی

این هنرمندان که از روز افتتاحیه نمایشگاه در تهران حضور داشتند، طی هفته‌ای که گذشت سفری به اصفهان داشتند و علاوه بر بازدید از اماکن گردشگری و موزه‌های این شهر، کارگاه‌های تخصصی نیز برگزار کردند. همچنین، پیش از این نیز در ابتدای هفته، نشست تخصصی و کارگاه کارتون از جمله برنامه‌های جنبی نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد؛ بخش اول این نشست با عنوان «انیمیشن در هنر معاصر کوبا» با حضور رامیرو زاردویا سانچز از کشور کوبا و بخش دوم نشست نیز با عنوان «هنر مقاوت در طنز ترسیمی آمریکای لاتین» با حضور رائول فرناندز زولتا از کوبا، ایوان لیرا از ونزوئلا و آرتور کمچس از مکزیک، بود.

و بخش پایانی این نشست به «کارگاه کارتون» اختصاص داشت که در آن، آریستید هرناندز (ملقب به آرس) کارتونیست سرشناس کوبایی تجربه‌های خود در عرصه کارتون و کاریکاتور در موزه هنرهای معاصر تهران به اشتراک گذاشت.

«آدینه‌» آغاز و پایان رویدادهای هنری

نمایشگاه انفرادی سیما شاهمرادی با عنوان «کلان / خرده روایت‌ها» در گالری نیان، نمایشگاه انفرادی لیلا میری با عنوان «خط‌دیس‌ها» در گالری آریا و نمایشگاه انفرادی الناز رحیم‌پور با نام «لانه خرگوش» در گالری ایوان، از جمله نمایشگاه‌هایی هستند که روز جمعه ۱۹ آبان ماه به پایان می‌رسند.

علاوه بر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» که تا ۲۳ آبان ماه در موزه هنرهای معاصر تهران ادامه دارد و به تفصیل درباره آن صحبت شد از دیگر فرصت‌های گالری‌گردی که مخاطبان می‌توانند از آن استفاده کنند نمایشگاه انفرادی جلال‌الدین کاشفی با عنوان «فرم و رنگ به مثابه موسیقی و رقص» است که تا ۲۳ آبان در گالری ویستا ادامه دارد.

جلال الدین کاشفی درباره نمایشگاهش می‌گوید: در این نمایشگاه، نقاشی‌هایم را به مثابه موسیقی و رقص در قلمرو خطوط و سطوح به کار گرفته و رنگ‌ها را در کنار هم به روی سطح ۲ بعدی بوم قرار داده‌ام. خطوط را نیز با سود جستن از قلم‌گیریِ برگرفته از نگارگریِ ایرانی - در قالب فضایی مطلقاً انتزاعی - به کار بسته‌ام. در این نقاشی‌ها احساس موسیقایی توسط بازی شیرین و پرتلالو رنگ‌ها شکل‌گرفته و اینگونه آثار را به فضایی از فرم و نور تبدیل کرده‌ام که در نگارگری این سرزمین سابقه‌ای دیرین و پر دامنه دارد.

همچنین نمایشگاه انفرادی حسنعلی جهانشاهی افشار با عنوان «انهدام» تا ۲۶ آبان ماه در گالری «با» برقرار خواهد بود.

حسنعلی جهانشاهی افشار درباره نمایشگاه می‌گوید: مجموعه حاضر با عنوان «انهدام» ماحصل مطالعه و بینش شخصی من از موضوعاتی است که بی تردید از تجربه زیسته و پایه‌های زندگی شخصی هر هنرمندی به عنوان خالق آثار سرچشمه می‌گیرد. برای من این آثار گویای نوعی «واماندگی» و «فروپاشی» حقیقی در زندگی انسان متأثر از ساختار ویران شده اجتماعی و فردی است. این آثار با انتخابی آگاهانه سعی در نمایان کردن شور زندگی و امید در صفت انهدام است. پروژه «انهدام» برای من چالشی محسوب می‌شود در جهت ترمیم شکاف بین هنر و زندگی از دریچه عناصری به ظاهر تشریفاتی در زیر پوست پدیده‌های زندگی معاصر که در حال زیست هستند.

نمایشگاه گروهی «کیمیای سبز» به کیوریتوری الهه مقدمی تا ۵ آذر ماه در گالری والی، نمایشگاه انفرادی شهریار حاتمی با عنوان «نظیره‌کشی» تا ۱۰ آذر ماه در گالری مدار موازی، نمایشگاه انفرادی علی انصاری با عنوان «جلوه یار و ریا» تا ۲۶ آبان ماه در گالری دلگشا و نمایشگاه انفرادی آثار امیر عباسی با عنوان «ایستگاه ۵۲ هرتز» در گالری دوست تا ۳۰ آبان ماه، از جمله نمایشگاه‌هایی هستند که تا پایان آبان و اواسط آذر ماه ادامه خواهند داشت.

خبرهای بین‌المللی از هنرهای تجسمی ایران

نمایشگاه آثار نقاشی فریبا میرسعیدی با عنوان «زن و ریتم» ۲۶ اکتبر مصادف با پنجشنبه ۵ آبان ماه در لیلیا گالری شهر لندن افتتاح شد که به مدت ۴۰ روز ادامه خواهد داشت. آثار به نمایش درآمده از ۳ عنصر کادر، زن و تکرار تشکیل شده‌اند که به گفته میرسعیدی، هدف از ترکیبات تشکیل دهنده، به تصویر درآوردن یک حس روانی بوده که در اجتماعات انسانی حاکم است. عنصر تکرار از حجاری‌های تخت جمشید اقتباس شده است، در حالی که نقوش و فیگورهای زن در حجاری‌های تخت جمشید دیده نمی‌شود و بر این اساس در این آثار نقوش زن به شیوه تکرار در آمده‌اند.

همچنین حجت‌الاسلام محمد مهدی ایمانی‌پور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بازدیدی که از نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» در موزه هنرهای معاصر تهران داشت، از نمایش آثار مهم و تأثیرگذار این نمایشگاه در خارج از کشور خبر داد تا به تکثیر این پیام ارزشمند کمک شود.

برگزاری انتخابات انجمن طراحان گرافیک بعد از مدتی بلاتکلیفی

انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران که مدتی بود با اعضای هیأت مدیره قبلی خود به کارها ادامه می‌داد، توانست انتخابات هیأت مدیره را برگزار کند. مجمع عمومی فوق‌العاده این انجمن بعد از ۲ دوره، با شرکت ۵۴۱ نفر از اعضای رسمی انجمن به حد نصاب رسید و با تأیید نماینده وزارت کار در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

بهرام کلهرنیا با ۴۲۱ رأی، سعید باباوند با ۳۲۱ رأی، عادل صدر ممتاز با ۲۹۵ رأی، حامد بیدی با ۲۵۹ رأی، محمدرضا خاکساری با ۲۵۷ رأی، نواب قزلباش با ۲۵۷ رأی و بهداد صالحی با ۲۵۳ رأی به عنوان اعضای دهمین هیأت مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران انتخاب شدند.

همچنین حسین نوروزی با ۱۸۸ رأی به عنوان بازرس اصلی، علیرضا وکیلی ورجوی و میلاد قلیچ به عنوان اعضای علی‌البدل هیأت مدیره و امیرسعید قالیچی‌ها به عنوان بازرس علی‌البدل انتخاب شدند.

کد خبر 5933578

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha